Bodaki Öreg-Erdő vízitúra

Röviden a túráról: 

  • Túratáv: max 7-9 km
  • Időtartam: 2-4 óra
  • Nehézségi fokozat: könnyű
  • Veszélyes pontok: nincsenek
  • Pihenőhely: 2 (opcionális)
  • Átemelés: 1 (időszakos )
  • Vendéglátóhely: nincs
  • Használható vízi járművek: kajak, kenu

Családoknak, gyermekeknek ajánlott!

Túravezetés ajánlott!

A kisbodaki ágrendszer egyik legszebb, legnyugodtabb és talán legérdekesebb túraútvonala a Bodaki Öreg-Tavon át vezet. A túra során gyakorlatilag teljesen veszélytelen vízen evezhetünk, ami kiválóan alkalmas arra, hogy a kezdők, kevésbé tapasztaltak, illetve fiatalok – gyermekek akár csoportosan is megtanuljanak élő vízen kenuzni, kajakozni. Tekintettel arra, hogy a vízitúra során végig olyan vízterületen haladunk, ami távol fekszik a civilizációtól, számtalan vízimadarat illetve őzeket, szarvasokat, vaddisznókat láthatunk a parton, illetve az sem ritka, hogy a vízben gázolva – úszva.

A Bodaki Öreg-Tóban óvatosan kalandozgathatunk is, vigyázva arra, hogy ne zavarjuk a természetet – tehát CSENDBEN. Eltévedni nem lehet, a vadregényes tónak vízen csak egy be és csak egy kijárata van.

Bodaki Öreg-Tó látképe

A túra a kisbodaki csónakkikötőből indul, ahol nyugodt vízen gyakorolhatjuk a vízreszállást, irányítást, biztonságos hajókezelést. Indulás után balra folyással szembe vesszük az irányt, a szélesebb ágon (1. és 2. pont) A 2. pont jelöli a torkolatot, ahol balra kanyarodva szintén folyással szemben haladunk a Televényi – Dunán egészen a 3. pontig.

1. pont. Indulás után a kikötőből balra

2. pont. Ismét balra fordulunk a Televényi-Dunára

Az elágazást (3.) – melyen jobbra bekanyarodva a szűkebb Televényi csatornába jutunk – nem lehet eltéveszteni. Jobb oldalán a nádas messziről mutatja a torkolat helyét.

3. pont. A nyíl mutatja a jobbra kanyarodás helyét

A Televényi csatorna keskeny ág, bedőlt fákkal ugyan találkozhatunk, ám ezek teljesen sosem zárják el az utat (erről a helyi erdészet gondoskodik), viszont rendkívül jó búvó és pihenőhelyet nyújtanak a vízimadaraknak. Ezen a vízszakaszon már kiválóan lehet látni a szigetközi hódok nyomait is, hajnalban pedig magát a hódot is gyakran látni.

Tovább kacskaringózva a csatorna vízén érünk el a következő elágazásig (5.) ahol két lehetőség közül választhatunk.

Pihenős, nézelődős lehetőség: továbbhaladunk egyenesen és néhány száz méter után a “Spelláki töltőbukó” (5/a) bal oldalán a sóderesen kikötünk, pihenünk és akár rövid sétával megnézzük az Öreg-Dunát. A sétaút kb. 30-35 perc, a Duna mentén felfelé (balra) indulva több helyen is lemehetünk a Dunapartra. A szemközti part már Szlovákia.

5. pont Jobbra a Papszigeti csatorna

Ha az elágazónál (5.) azonban jobbra kanyarodunk, akkor a még keskenyebb és vadregényesebb Papszigeti csatorna vízén találjuk magunkat. A bedőlt fák, bokrok száma megszaporodik, néhol egy-két méter széles hely marad csak arra, hogy “továbbverekedjük” magunkat a hajóinkkal. A vízimadarak, nagyvadak még gyakrabban fordulhatnak elő ezen a szakaszon. (6.)

6. A Papszigeti csatorna képe

A csatorna egy idő után véget ér, és egyetlen lehetőség van a továbbhaladásra, egy kis nyíláson át jobbra fordulva érünk el a Bodaki Öreg-Tó bejáratához (7.) Egy nádfallal szemben állva jobbra és balra fordulhatunk. Balra forduljunk! (jobbra fordulva egy zsákutcába jutunk, s mivel ez a rész értékes fészkelőhely, hagyjuk az állatokat inkább békében) A tavon keresztül egy csatorna mutatja az utat.

7. pont A kép a tó felől nézve torkolat után készült. Jobbról jöttünk!

Helyismerettel nem rendelkezők számára úgy tűnhet, hogy az egész tó egy nagy labirintus, vízben álló fák és nádcsoportok között kanyarogva könnyen érezhetjük úgy, hogy eltévedünk, ezért kövessük a csatornát bátran! Rövid idő után egy vízben álló fákkal teli tóba jutunk. Itt a nyugati, dél-nyugati irányt követve a csatorna megmutatja nekünk a kiutat a tóból. (8.)

8. pont felé…A kijárat felé mutatja az utat a nyíl… Dél, Dél-Nyugat

A kijárat keskeny és szűk, nádas övezi mindkét partját. A szűk csatorna végére érve jobbra tekintve már láthatjuk a Televényi-Duna széles ágát. Ha még szeretnénk egy kicsit túrázni, akkor a széles ágon forduljunk balra és haladjunk lefelé a széles ágon a Bodaki-ágvéghez (9/a). Az ágvég alatt megbújó kis tavacska kiváló pihenő, fürdőzőhely.

9. Az Ágvég alulról. Alacsony vízállásnál a bukón nem folyik át a víz! Alatta friss, tiszta vízű tavacska nyőjt fürdési, horgászási lehetőséget.

Figyelem: az ágvég, egy betonzárás, fokozott figyelemmel óvatosan közelítsük meg, szemből nézve a jobb oldalán a parton van lehetőség a legnagyobb biztonsággal kikötni. A betonon víz zúdul le, azon lemenni nem szabad!

Lassan a végéhez közelít a túránk. Ha megálltunk pihenni az ágvégen, ha nem, a körtúránk utolsó előtti pontja a Nagyvesszős sziget bal oldalán lévő torkolat (10.), amely a Tábori-ágon át visszahoz minket a kisbodaki csónakkikötővel szembe.

10. pont Egyenesen haza (és ugye balra az Ágvég)

Figyelem: a Tábori-ág végénél balra lefelé közel van a Kristóf-híd, megközelíteni rendkívül veszélyes!

Így a Tábori-ág vége felé a jobb oldalra húzódjunk, óvatosan haladjunk felfelé, a széles ágon és a kikötővel szembe érve kezdjünk átevezni és kikötés után a túránk véget is ér!

Hazaértünk! A csónakkikötő a vízről nézve.