„Burjáni” kör Hallépcső  

Röviden a túráról:

  • Túratáv: kb. 14 km
  • Időtartam: 4-6 óra
  • Nehézségi fokozat: közepes
  • Veszélyes pontok: átemelések (2 db), zúgók (2 db)       
  • Pihenőhely: átemeléseknél
  • Átemelés: 2
  • Vendéglátóhely: nincs
  • Használható vízi járművek: kajak, kenu

Túravezetés erősen ajánlott!

A kisbodaki ágrendszer számtalan túralehetőséget, túraútvoanalt kínál a vízitúrázóknak. Az ún. “Burjáni-kör” egy kicsit izgalmasabb, nehezebb útvonalak közé tartozik. Ijedtségre nincs ok, azonban egy-két pont odafigyelést igényel. A túra során 2 átemeléssel (betonzárás állja el a vízi utat, így a hajónkat a szárazföldön visszük maximum 20-30 métert), egy kisebb (Kőerdei-bukó) és egy nagyobb (Burjáni-bukó) zúgóval (víz alatti kövezés miatt felgyorsuló, enyhén hullámzó víz) találkozunk. Ezek a pontok a térképen jelölve vannak. A leírás során ezekről részletesebben lesz szó.

A túra a kisbodaki csónakkikötőből indul, ahol nyugodt vízen gyakorolhatjuk a vízreszállást, irányítást, biztonságos hajókezelést. Indulás után balra, folyással szembe vesszük az irányt, a szélesebb (jobb oldali) ágon (1. pont).

2. pont jelöli a torkolatot, ahol balra kanyarodva szintén folyással szemben haladunk a széles Televényi – Dunán.

A Televényi-Dunán kényelmesen evezve elhaladunk az Oszkár-tó (3. pont) és a Libató (4. pont) bejárata mellett. Mindkettőt balra tekintve láthatjuk. Az Oszkár-tó bejárata keskeny és szűk, alacsony vízállásnál nem igazán járható, egyszerre csak egy hajó fér el kényelmesen. Jellemzően helybeliek tartják itt csónakjaikat, horgásznak, így figyelmesen közelítsük meg a kis tavacskát.

Az Oszkár-tó bejárata – 3. pont

A Libató (4. pont) egy kis öböl, érdemes beevezni, gyönyörű nádas övezte élővilágot találhatunk, főleg ha mindent csendben tesszük. Ide már több hajó is befér!

A Libató bejárata – 4. pont

A Televényi-Dunán tovább haladva érkezünk el az első elágazásunkhoz (5. pont) ahol választhatunk: tovább haladunk a Televényi-Dunán jobba (5/b), vagy balra elkanyarodunk az Ilonai ág (5/a) felé. A Televényi-ág folytatás nem tartogat meglepetéseket, azonban az Ilonai-ág lassú folyású, keskeny, bedőlt fás vízterülete technikásabb evezést igényelhet. Szezonban sok horgász ül a partján, rájuk kifejezetten figyeljünk!

Bedőlt fák az Ilonai-ágban. (5/a. pont)

Az Ilonai ág végén erősebb szembefolyást találunk, amely oka egy víz alatti kövezés, a Kis-Ilona-bukó (6. pont) Alacsony vízállásnál a kövek kiállnak a vízből, normál vízállásnál azonban óvatosan fel lehet evezni rajta. A víz sekély, érdemes a jobb oldalon a parthoz közel evezni, ott találunk egy kicsit mélyebb vizet.

bukó az Ilonai-ág végén. A jobb oldalon fel tudunk evezni (6. pont)

Vízitúra körünket tovább folytatjuk, a 7. pont felé, tehát egyenesen átvágva a széles Televényi-Duna ágon. Ezen a keskeny, lassú vízfolyású ágon találkozunk az első átemelésünkkel, kb. 300 méterre a torkolattól.

Keresztezzük a Televényi-Dunát és tovább egyenesen (7. pont)

Első átemelésünk egy betonzárás, a Nyárasi bukó (8. pont). A betonzáráson normál vízállásnál átbukik a víz, a lefolyó vizet kerüljük! Jobb oldalon a zárás előtt kényelmesen ki tudjuk venni a hajókat, ám a part elég meredek, sziklás, hirtelen mélyül, így figyeljünk!

Az átemelésről: az átemelésnél óvatosan közelítsük meg a partot. Egyszerre mindig egy ember szálljon ki, (praktikusan az elöl ülő ember). Ő fogja meg a hajót, és a többiek egyesével óvatosan lépjenek ki a hajóból. Amennyiben a hajó merőleges a partra, úgy mindenki egyesével – óvatosan felállva – sétáljon előre és ott lépjen partra, mert a vízmélység a parttól 2-3 méterre igen nagy is lehet. Sziklákon, köveken egyensúlyozni a kenuval, kajakkal igen veszélyes mutatvány, ezt ha lehet férfiak tegyék!

Nyárasi bukó (8. pont) Átemelés kötelező! A jobb oldali nyíl mutatja az átemelés helyét.

Az átemelési pont. A part meredek, óvatosan!

A zárás közelről. Figyelem: CSÚSZIK!

A zárást elhagyva tovább haladunk a következő átemelésünk, a Nyárasi áteresz és bukó (9. pont) felé. Út közben jobbra láthatunk egy vízből kiálló átereszt, amely a Keskenyi tóba vezet. Alacsony vízállásnál érdemes beevezni!

Nyárasi áteresz és bukó (9. pont)

A Nyárasi áteresznél az átemelés szabályai is ugyanazok mint az előző esetben azonban itt nincs kialakított átemelőhely, a meredek betonzáráson nagyon óvatosan vigyük fel a hajót. Érdemes a bal oldalon próbálkozni! Miután vízre tettük a hajókat, a kis kiszögellés után egyből balra fordulunk (10. pont), most már folyásiránnyal megegyezően a Nyárasi-Dunára. Elindulunk visszafelé, első említésre méltó pontunk a Kőerdei bukó (11. pont) lesz!

Átemelés után balra! (10. pont) Szemben a távolban a Kőhíd látható!

Néhány száz méter után el is érünk a Kőerdei bukóhoz. (11. pont) Ez egy kis bukó, igazán nem veszélyes, de azért oda kell figyelni áthaladás közben. Érdemes a víz fodrozódásában kialakult V betű (fordított) csúcsát megcélozni! Ilyenkor nyugodt lassú egyenletes tempóban evezzünk, a kormányos tartsa a hajót irányba, addig amíg az utolsó hullámot el nem hagyja.

Kőerdei bukó. (11. pont)

Haladunk tovább a széles és nyugodt folyású Nyárasi-Dunán. A Burjáni bukóig (12. pont) van egy kis időnk nézelődni, kényelmesen “csorogni” lefelé. Számtalan hódrágás, vadcsapás és vízimadarak tömkelege kíséri utunkat.

A Burjáni (12. pont) veszélyesebb bukó, nagyobb a víz sebessége, esése és ráadásul jobbra kanyarodik, így itt mindenképpen hallgassunk a helyismerettel rendelkező túravezetőre, aki elöl haladva mutatja az egyesével érkező hajóknak a technikát. Alacsony vízállásnál a jobb oldalon ügyesen át lehet húzni a hajót, de itt a túravezető szava legyen szent!

Burjáni bukó messziről. Kövessük a túravezetőt és jobbra tartsunk utána (12. pont) Ha túl vagyunk a nehezén figyeljünk oda, hogy a bal oldalon egy igazán “hajómarasztaló” uszadékhalom van, azt megközelíteni ÉLETVESZÉLYES, így akármi is történik jobbra tartsunk!

Uszadék a bal oldalon. Tartsunk jobbra!

A Burjáni bukó után más izgalomra már nem számíthatunk. A 13. pont előtt (ahol már jártunk egyszer) “a” és “d” jelöléssel a térképen két pici keskeny torkolatot láthatunk, ha elég figyelmesek vagyunk. Ezek az “ún.” Félholdaki ágat kötik össze, amely egy pici keskeny, elhagyatott ág, azonban a sok akadály miatt (bedőlt fa, nád, sás, stb…) igen nehéz benne közlekedni. Kalandozóknak, felfedező kedvűeknek ajánlott!

Ha a Félholdakit kihagyjuk, akkor a 13. pont után már ismerős vizeken evezhetünk haza Kisbodakra. A 13-as pontnál értelemszerűen két irányt választhatunk, mehetünk a Televényi-Duna felé a szélesebb ágon (5/b) vagy jobbra fordulva a keskeny Ilonai ágon, leereszkedve a Kis-Ilonai bukón a gyorsabb útvonalon közelíthetjük meg a kisbodaki csónakkikötőt.

Csónakkikötő a vízről.